top of page
Kucni lek png .png

U saradnji sa:

Search

SMILJE (Helichrysum italicum)

Odakle nam dolazi Simlje?

Etarsko ulje smilja je 100% prirodno etarsko ulje proizvedeno iz biljke Helichrysum italicum poreklom iz naše drage Srbije.

Ovo bilje je od davnina bilo popularno u našem narodu, mnoge narodne pesme su ga opevale i mnoge generacije su svoja lična imena dobila upravo po ovom mirisnom cvetu. Ako ste se nekada zapitali odakle potiču imena Smiljana, Smilja, Smiljan - e pa upravo od ove biljke!

Smilje je biljka žutih cvetova i sivkasto-zelene stabljike. Listovi su duguljasti i dlakavi, a biljka može narasti i do 60 cm. Cveta u junu i julu, a uzgaja se na mediteranskom području, na peskovitim i kamenitim mestima.

Kako deluje smilje?

Smilje (Helichrysum italicum) su zapravo Francuzi prvi povezali sa besmrtnošću. Cvet ove biljke nakon branja ne vene, ne menja boju i dugo zadržava miris. Zbog ovog je njegov anti-age efekat široko rasprostranjen u kozmetici, a I nije ni čudo što upravo Francuzi vode kada je u pitanju kozmetika u svetu – možda je njihova tajna upravo u smilju.

Taj efekat se ogleda u tome što je smilje odlično u borbi protiv slobodnih radikala, koji su glavni krivci za starenje kože.

Utiče na proizvodnju kolagena, proteina koji se prirodno nalazi u našoj koži I koji je odgovoran za njenu elastičnost I čvrstinu.

Poboljšava mikrocirkulaciju, a samim tim I detoksikaciju kože.

Odličan je antiseptik.

Cvetovi sadrže flavonoide, flavon apigenin, kumarin, smole, organske kiseline, sitosterin, vitamin K, tanine, alkaloide..

Za šta se I kako se koristi ovo ulje?

Narodna medicina

U narodnoj medicine koristio se čaj od smilja I to za:

Zarastanje rana, zaustavljanje krvarenja.

Lek za bronhitis I kašalj.

Prirodni sedativ – snižava krvni pritisak I nivo holesterola u krvi.

Ublažava bolove I jača čitav organizam.

Za bolje varenje.

Za lakše mokrenje – diuretik.

Kozmetika

Eterično ulje smilja samostalno ili u kombinaciji sa nekim baznim uljem za:

Nega dehidrirane I umorne kože.

Uklanjanje ožiljaka, strija I modrica.

Odlično sredstvo za ublažavanje crvenila I opekotina posle izlaganja suncu.

Koristi se za tretman akni, zbog prisustva flavonoida I terpena koji deluju antibakterijski.

Jedan od najjačih prirodnih anti-age tretmana.

Odličan lek za gljivicu Candidu albicans (na koži ili noktima).

Sa vama delimo I jedan jednostavan recept:

Recept za hematome I ožiljke:

Nekoliko kapi eteričnog ulja smilja (5% razblaženom u baznom ulju, npr arganovo ulje) nanesite na mesto udarca ili ožiljaka I posle nekoliko dana videćete prve efekete. Ponavljati postupak 3-4 puta dnevno.

Trudnoća, dojenje I neželjene reakcije?

Smilje daje znatno manje alergijskih reakcija ili neželjenih dejstava u odnosu na druga eterična ulja. Ipak, najbolje je pre upotrebe naneti malu količinu na podlakticu I sačekati 24h kako biste bili sigurni da koža neće odreagovati.

Ulje smilja se ne preporučuje trudnicama I dojiljama I ljudima koji imaju problema sa žučnom kesom. Upozorenje se odnosi I na one koji imaju problem sa kamenčićima u žuči.
Commenti


bottom of page