top of page
Kucni lek png .png

U saradnji sa:

Search

RUZMARIN (Rosmarinus officinalis)

Odakle nam dolazi eterično ulje ruzmarina?


Etarsko ulje ruzmarina je 100% prirodno etarsko ulje proizvedeno iz biljke Rosmarinus officinalis poreklom iz Tunisa.

Rosmarinus u prevodu znači rosa iz mora.


Ovo ulje nazivaju uljem sećanja jer se od davnina koristi za poboljšavanje pamćenja i koncentracije.

Postoje izvori da se ovo ulje koristi još od kamenog doba!

Sadrži puno lekovitih sastojaka kojima se prepisuje njegovo lekovito dejstvo, od toga alfa pinene, limonen i drugi…

Kako deluje ovo ulje i za šta se koristi?


Dejstva: antibakterijsko, protiv prehlade, gripa, kašlja. Protiv bolova (analgetsko dejstvo). Služi za opuštanje mišića, protiv bolova u mišićima, nervima I zglobovima. Ubrzava cirkulaciju i deluje protiv glavobolja…

Koncentracija i razmišljanje – ovo je njegovo najpoznatije dejstvo. Jednostavno raspršite ulje u difuzeru ili udišite direktno iz bočice dok radite, učite ili obavljate nešto što zahteva koncentraciju

Sinusi i problem sa disanjem – zbog svog mirisa i sadržaja kamfora, udisanjem ovog ulja pročistićete sinuse i lakše disati.

Varenje i nemiran stomak – ova biljka se od davnina koristila kao začin mnogim jelima ili kao čaj za poboljšavanje varenja.

Protiv ćelavosti i opadanja kose – ovo ulje podstiče cirkulaciju, zbog toga pospešuje rast kose. Za podsticanje rasta kose, blago zagrejano eterično ulje (pomešano sa nekim baznim uljem) potrebno je umasirati u skalp minimum 5 minuta, a zatim ostaviti da deluje 30 minuta pre pranja kose.

Celulit i masaža – takodje zbog podsticanja cirkulacije, pomoći će u uklanjanju celulita. Ulje zatim možemo da koristimo za masažu umornih delova tela, a posebno kada je potrebno delovati na slabu cirkulaciju. Preporučljivo je nekoliko puta nedeljno masirati zahvaćeno područje kako bi se podstakla razgradnja celulita i masnih naslaga.

Rane, posekotine i opekotine – zahvaljujući anti-inflamatornom tj. protivupalnom i antiseptičnom dejstvu. Od davninva se koristi za ovu svrhu u Africi.

Upozorenja

Ne koristiti na osetljivoj koži jer može izazvati iritaciju. Ne preporučuje se u trudnoći i deci do 6 godina. Zbog sadržaja kamfora izbegavati kod osoba koje boluju od epilepsije.

Ne nanositi direktno na kožu i sluzokožu, bez prethodnog razblaživanja u nekom baznom ulju. Čuvati zaštićeno od svetlosti i toplote, van domašaja dece.

Opmerkingen


bottom of page