top of page
Kucni lek png .png

U saradnji sa:

Search

SLATKA NARANDŽA (Citrus sinensis)

Odakle nam dolazi eterično ulje slatke narandže?

Etarsko ulje narandže je 100% prirodno etarsko ulje proizvedeno iz biljke Citrus sinensis poreklom iz Italije.

Ovo ulje se dobija mehaničkim cedjenjem iz kore ploda slatke narandže. Odlikuje ga svež, sladak i citrusni miris – opojana I radosna nota koja smiruje.


Glavni sastojci ovog ulja, kojima se prepisuje velika lekovitost su limonen, mircen, alfa-pinen i linalool.

Limonen je snažan antioksidans koji sprečava štetno delovanje slobodnih radikala i upalne procese na koži I u organizmu. On predstavlja 90 % ulja narandžine kore, pripada grupi monoterpena, jedinjenja sa izuzetno snažnim antikancerogenim delovanjem.

Kako deluje slatka narandža?

Ovo ulje se dosta primenjuje zbog svog protivupalnog, antiseptičnkog i antidepresivnog delovanja. Sadrži komponente koje su snažni atioksidansi i sprečavaju oštećenja kože nastale delovanjem slobodnih radikala.

Etarsko ulje narandže jača osećaj sopstvenih vrednosti i svesti da zaslužujemo ljubav. Umiruje i opušta, pruža dobro raspoloženje i optimizam. Deluje kao prirodni anksiolitik.

Poznato je jer deluje još i antiseptički i antireumatski.

Ima široku primenu u kozmetici. Ublažava bore i dermatitis, pomaže kod mišične napetosti i grčeva. Ima efekat čišćenja kože i blago dezinfekciono i antibakterijsko dejstvo.

Smatra se jednim od najjačih prirodnih preparata u borbi protiv celulita, jer pospešuje cirkulaciju.

Za šta se i kako se koristi ovo ulje?

1. Odlično je za ukljanjanje depresije, strahova i napetosti. Osobe koje pate od ovakvih smetnji ili napada panike, treba da raspršuju redovno ovo ulje u svom difuzeru kod kuće. Jača optimizam, pospešuje dobro raspoloženje I ljubav prema sebi.

Ideja za miks: pomešajte par kapi ulja slatke narandže I lavande u svom difuzeru I osetite nalet dobrih emocija.

2. Koristi se u vidu inhalacije za ubrzavanje oporavak nakon gripa i prehlade I za jačanje imuniteta.

3. Još jedna njegova namena je proizvodima za negu kose jer sprečava njeno mašćenje. Jednostavno dodajte 10ak kapi ovog ulja u svoj šampon za regulaciju količine sebuma na temenu.

4. Možda I najrasprostranjenija primena ovog ulja je u preparatima za uklanjanje celulita jer pomaže eliminaciju raspadnih produkata razmene materija pod kožom I pospešuje cirkulaciju. Eterično ulje pomorandže takodje regeneriše ćelije kože.

Ideja protiv celulita:

2 supene kašike gline

1 kašičica slačice

1 kašičica meda

5 kapi eteričnog ulja slatke narandže

Pomešati sve sastojke dok se ne dobije pasta. Naneti na delove zahvaćene celulitom I umotati providnom folijom. Držati 30-40 minuta, a potom isprati.

5. Eterično ulje pomorandže je poznato po revitalizirajućem svojstvu na kožu, ublažava bore i dermatitis. Preporučuje se za negu suve kože. Ne nanosi se direktno na kožu već ga treba pomešati sa nekim biljnim uljem. Odlično se meša sa gotovo svim drugim etarskim uljima oplemenjujući njihov miris.

6. Opušta mišičnu napetosti i deluje protiv grčeva. Dodajte par kapi u mleko za telo ili u ulje za masažu za opuštanje nakon napornog dana. Možete napraviti I opuštajuću kupku koja će osvežiti čitav organizam.

Trudnoća, dojenje i neželjene reakcije?

Ne koristiti na osetljivoj koži jer može izazvati iritaciju. Ne preporučuje se u trudnoći i deci do 6 godina. Ne nanositi direktno na kožu i sluzokožu, bez prethodnog razblaživanja. Čuvati zaštićeno od svetlosti i toplote, van domašaja dece.

Zbog fotosenzitivnosti izbegavajte korišćenje eterskog ulja slatke narandže pre sunčanja ili solarijuma.
Comments


bottom of page