top of page
Kucni lek png .png

U saradnji sa:

Search

Primena esencijalnih ulja na koži

Kao što smo već spomenuli u prethodnim blogovima, eterična ulja se vrlo često primenjuju lokalno, na koži, u svrhu tretiranja različitih problema.

Neke od indikacija za primenu ulja na koži su ožiljci, modrice, opekotine, ali i različite vrste reumatskih bolova, uganuća, istegnuća.

Eterična ulja se koriste i u kozmetičke svrhe, jer neka imaju anti-age efekat, neka leče akne, dok neka deluju antibakterijski kod različitih kožnih oboljenja.

U najvećem broju slučajeva, eterična ulja se na kožu NE nanose čista, već je potrebno razblažiti ih u nekom baznom ulju.

Da li se pitate šta su to bazna ulja?

Bazna ulja se takodje dobijaju iz lekovitih biljaka, obično iz masnih delova biljaka kao što su seme, zrno ili orašasti plodovi.

Na engleskom carrier oil ili u prevodu ulje nosač. Ulja ‘nosači’ se koriste za razblaživanje esencijalnih ulja pre njihove topikalne, tj. lokalne primene (važno je biti siguran da se esencijalna ulja pravilno razblažuju).

Izraz nosač ulja potiče od njihove namene u prenošenju esencijalnog ulja na kožu.

U zavisnosti od toga koje se ulje upotrebljava, za koju indikaciju i kod koje populacije (da li kod dece ili odraslih), eterična ulja se razblažuju u različitim proporcijama.

Ukoliko se koriste na koži nerazblažena, većina ulja može izazvati alergije ili iritacije.

Razblaženja koja ćemo praviti zavise od vrste problema koji pokušavamo da rešimo.

Najčešće to bude izmedju 1 i 5% razblaženja.

Zaza vam donosi bazna ulja iz pustinja Izraela (jojoba), marokanskih predela užarenim suncem (argan) i sa planina Balkana (šipak). Koristite ih za lice, kožu, kosu ili kao nosač za svoje omiljeno eterično ulje.

Primeri efekata eteričnih ulja na koži:

Lavanda – smanjuje otok, leči akne, balansira nivo sebuma, deluje protiv-uplano I antibakterijski pa je dobro i kod ekcema…

Čajevac, najjači prirodni antibiotik – leči akne, pomaže kod gljivičnih oboljenja, atletskog stopala, vaški, peruti…

Origano - takodje jedan od najjačih prirodnih antibiotika (maksimalna koncentracija 0.1%)

Limunska trava - ulje koje odlično deluje na celulit. Takodje koristi se kao prirodni repelent (protiv insekata).


Limun - odlično za tretiranje bradavica na koži.


Geranijum - Žensko eterično ulje. Pomaže kod menstrualnih tegoba i promena raspoloženja.


Smilje, najjači prirodni anti-age – regeneriše kožu, smanjuje vidljivost bora, zateže lice, ali i neguje suvu kožu… Pored toga, odličan je analgetik, pa pomaže I kod bolova.


Pepermint - pomaže kod bolnih i upalenih mišića, koristi se za negu masne kože sklone aknama, a interesantno je da ubrzava rast kose.

Eukaliptus – bol u mišićima, zglobovima, umorne noge, lečenje opekotina i rana…


Pačuli - odličan antiseptik, koristi se kod svih stanja gde je potrebna obnova kože.


Palmarosa - pomaže kod anksioznosti i uznemirenosti. Takodje je jako popularno ulje kada je u pitanju nega aknozne kože.

Ruzmarin, najjači prirodni analgetik – pomaže kod svih vrsta bolova

Slatka narandža – odličan antiseptik, koristi se za zdravlje usne duplje i desni…Može se koristiti za negu suve i osetljive kože, ali i one sklone aknama.コメント


bottom of page