top of page
Kucni lek png .png

U saradnji sa:

Search

Čuvanje eteričnih ulja

Pošto smo naučili glavne stvari o eteričnim uljima, njihovoj primeni i delotvornosti, sada je vreme da naučimo kako pravilno da ih skladištimo da bi ih na najbolji mogući način iskoristili. Pa da počnemo…

Što se tiče čuvanja eteričnih ulja, pažnju treba da obratimo na ambalažu, svetlost, temeperaturu, zaštitu od kiseonika i vlagu…

AMBALAŽA

Za kvalitet eteričnih ulja je bitan kontaktni materijal posude u kojoj se čuva. Nekada su se eterična ulja čuvala u bakranim posudama, a danas se zbog visoke cene bakra čuvaju u posudama od nehrđajućeg čelika, aluminijuma, stakla ili u posudama presvučenim inertnim polimerima.

Sam materijal mora biti inertan i ne sme stupati u interakcije sa molekulama eteričnih ulja.

Na primer, fenoli iz eteričnih ulja mogu reagovati sa jonima gvoždja ako se koristi čelik prilikom čega nastaje intenzivna crvena boja gvoždje-fenoksilata.

TEMPERATURA SKLADIŠTENJA

Temperatura na kojoj se proizvod skladišti je takodje veoma bitna.

Poželjna temperatura skladištenja je 15-20 °C, što je za nijansu niže od sobne temeperature.

Čuvanje na niskim temperaturama ispod 10 °C nije poželjno. Ukoliko posuda nije do kraja napunjena, na nižim temperaturama može doći do kondenzacije vode i kontaminacije eteričnih ulja vodom.

Citrusna ulja se mogu čuvati u frižideru, što im produžava rok trajanja.

ZAŠTITA OD KISEONIKA

Zaštita od kiseonika je jedna od najbitnijih stvari. Atmosferski prisutan kiseonik polako oksidira eterična ulja, pogotovo ona bogata ugljovodicima (citrusna ulja ili ulja četinara) zbog čega dolazi do porasta peroksidnog broja.

Eterična ulja koja su dospela u kontakt sa kiseonikom imaju daleko veću sposobnost da izazovu alergijske reakcije na koži i sluzokoži.

Da bi se te izbeglo, eterična ulja se pune do vrha posude, pa tako ima premalo kiseonika da bi došlo do oksidacije.

SVETLOST I VLAGA

Vlažna i osvetljena mesta mogu dovesti do kvarenja eteričnih ulja i izostanka lekovitog delovanja.

Zbog toga se pakuju u tamne bočice i čuvaju na nekoj polici koja je u hladu ili jednostavno u nekom ormariću.

Eterična ulja uglavnom nisu podložna mikrobiološkoj kontaminaciji.

Kako bi se održala efikasnost i kvalitet što duže, ulja treba čuvati u tamnim, staklenim bočicama, na suvom mestu, zaštićenom od direktnog izvora svetlosti, na temperaturi nešto nižoj od sobne.Comments


bottom of page