top of page
Kucni lek png .png

U saradnji sa:

Search

Čulo mirisa

Čulo mirisa je najstarije naše čulo, ali o njemu se najmanje zna. Zbog toga smo za vas pripremili osnovno znanje o čulu koje je močnije nego što mislite!

Po čemu se ono to razlikuje od ostalih čula?

Pa po tome što su receptori u nosu potpuno izloženi vazduhu i u direktnoj su vezi sa okolinom. Receptori ostalih čula (sluha, vida, ukusa, dodira) su sakriveni iza više slojeva tkiva i drugih prepreka I zato poruke iz okoline primaju samo indirektno.

Kada uzmemo neko eterično ulje, molekuli njegovog mirisa se rastvaraju u nosnom sekretu, koji stvara olfaktorni (nosni) epitel, smešten u nosnoj šupljini. U ovom tkivu se nalaze milioni receptora za miris, a jako je male površine. Nervni impulsi putuju od tih receptora, preko nerava direktno do limbičnog sistema – najstarijeg dela mozga koji je zadužen za intuiciju, raspoloženje, osećanja i stvaralaštvo.

Olfaktorni nerv je jedina direktna veza okolnog sveta i spoljašnjeg dela tela sa mozgom.

Zbog toga mirisi mogu da izmame jaka sećanja I emocije.

Čulo mirisa ima uticaja i na druga čula, kao I na različita stanja duha i uma. Može trenutno i mnogo jače da utiče na osećanja i raspoloženje od svih drugih čula, a utisci se stvaraju skoro 2x brže nego npr. osećaj bola.

Kada naš mozak reaguje na prisustvo molekula eteričnih ulja, on oslobadja supstance koje dovode do opuštanja, stimulacije, pa čak i prestanka bola. Mirisi deluju pozitivno na ponašanje: stres se smanjuje, a osećaj zadovoljstva samim sobom povećava pod uticajem mirisnih nota.

Miris eteričnih ulja utiče na osećanja i mentalne procese i može imati pozitivne efekte na raspoloženje i kreativnost zaposlenih, pomaže relaksaciju i donosi osveženje, a povećava produktivnost kod dosadnih, automatskih poslova.

Zanimljivost: Odnos prema mirisima stvara se kod ljudi od najmladjeg uzrasta. Ne postoji urodjen osecaj za loš/neprijatan ili dobar miris. On se stvara kao rezultat učenja i socijalizacije tokom života.
Comments


bottom of page